Vad får du publicera på internet inom skolan? (Datainspektionen)

Skolan så tas det bilder friskt på olika sätt. Flera lärare lägger upp bilder på sina elever på facebook etc. Nedan är kopierat från Data inspektionen.

En skola kan, med stöd av missbruksregeln, publicera bilder och löpande texter med elevers personuppgifter så länge publiceringen inte är kränkande enligt personuppgiftslagen. Att publicera bilder från en skolutflykt är normalt sett inte kränkande. Skolan måste dock tänka på att det kan finnas elever med skyddade personuppgifter och för dem kan en publicering på Internet få allvarliga konsekvenser. Att publicera en bild på ett barn med skyddade personuppgifter får anses kränkande och därmed otillåtet.

Datainspektionen rekommenderar att skolan hämtar in ett samtycke från eleverna och/eller deras vårdnadshavare. Det finns ingen särskild bestämmelse i personuppgiftslagen om från vilken ålder unga personer själva kan samtycka till en viss behandling men Datainspektionen brukar ha 15 år som tumregel.

Om skolan vill publicera klasslistor, skolfotokataloger eller förteckningar över elever på en skola på ett sådant sätt att hanteringsreglerna gäller krävs däremot att eleverna och/eller vårdnadshavarna samtyckt till publiceringen.

Vad som gäller vid behandling av personuppgifter i elevadministrativa system, som många gånger är åtkomliga via Internet, kan du läsa mer om här:

Skolor

På dessa sidor finns värdefull information om hur skolor bör hantera personuppgifter och vilka bedömningar som ska göras hos skolor som överväger att införa kameraövervakning.

Checklista för hantering av personuppgifter i skolor

EleverDatainspektionen har tagit fram en checklista som kort sammanfattar några av de viktigaste punkterna som skolor måste tänka på när de behandlar personuppgifter.

Checklista för hantering av personuppgifter i skolor

Checklista för kameraövervakning i skolor

KameraDatainspektionen har tagit fram en checklista som ska göra det enklare för skolor att avgöra om kameraövervakningen strider mot personuppgiftslagen.

Kameraövervakning inomhus i skolor

Checklista för skyddade personuppgifter i skolor

En checklista till hjälp för den personuppgiftsansvarige som måste hantera skyddade personuppgifter i sin skola.

Skyddade personuppgifter i skolor

Pressmeddelanden om skolor

E-legitimation, samtyckte och andra viktiga frågor för skolorna
Måste man använda e-legitimation då elever och vårdnadshavare ska logga in på skolans IT-stöd? Kan man använda fritextfält för att registrera uppgifter om frånvaro? Krävs det samtycke från elev eller vårdnadshavare då känsliga personuppgifter ska hanteras? Dessa och andra viktiga frågeställningar besvaras i detta samrådsyttrande, då Stockholms stad bad Datainspektionen om vägledning för det webbaserade IT-stödet för stadens kommunala grundskolor.
Läs samrådsyttrandet till Stockholms stad

Datainspektionens tillsynsprojekt 2008: Kameraövervakning i skolor

Under 2008 inspekterade Datainspektionen sju skolor som använder kameraövervakning. För sex av skolorna underkändes användningen av samtliga övervakningskameror under dagtid på ordinarie skoldagar. För den sjunde skolan, som hade har ett 60-tal övervakningskameror, godtas användningen av ett tiotal av dessa även fortsättningsvis under dagtid.

Datainspektionen tog därefter fram en checklista som ska göra det enklare för skolor att avgöra om kameraövervakningen strider mot personuppgiftslagen, se ovan.

Pressmeddelande: Datainspektionen underkänner kameraövervakning i skolor

Pressmeddelande: Datainspektionen tar fram checklista för skolövervakning

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam