Enkel guide till olika inlärningsstilar – quick fix

Nedanstående text är taget från: http://www.studieteknik.info

Inlärningskanaler

Vi har tre sätt att ta in intryck på. De flesta har en kanal primärt som man i första hand vill använda och de 2 andra kommer sekundärt. Precis som med höger- eller vänsterhänthet så föredrar vi att använda en hand. Visserligen kan vi om vi bryter den som vi föredrar, öva upp den andra, men när brottet har läkt går vi tillbaka till att använda den primära.

På samma sätt kan vi öva upp våra sekundära inlärningskanaler men vi fortsätter att föredra en av de tre.

Det är ju viktigt att tänka på att sända på alla tre om man vill nå ut med sitt budskap men om inte läraren gör detta så får man ta till olika knep.

De flesta människor lär ut på samma sätt som de lär in och detta kan skapa problem för dig som elev om läraren använder “fel” kanal.

De fyra kanalerna är:

Visuella kanalen

Den kanal som upplevs som mest självklar, för hela 70% av befolkningen har denna som sin primära kanal.

Alla vet ju att man skall visa bilder när man håller föredrag, vad man inte tänker på är att lagom är bäst. 5 – 9 bilder är lagom för fler blir väldigt svårt att minnas.

Den primärt visuella personen föredrar att se bilder och t o m text. Är du primärt visuell kan du ha enorm nytta av att anteckna med mind-mapping. Minnestekniker där man visualliserar bilder är naturligtvis också en stark teknik för dig.

För dig är det också viktigt att läraren använder bilder och liknelser i sitt tal.

Viktigt att tänka på för dig är att upplysa läraren om är att om hon/han inte använder bilder måste du måste få tillräcligt med tid för att anteckna. Be gärna läraren att jämföra med något och har han/hon svårt att komma på något så fråga: kan detta jämföras med.

Audiella kanalen

Här handlar det naturligtvis om att lyssna sig till informationen.

För en person som föredrar den här kanalen, vilket utgör 10% av befolkningen, finns det inget värre än när läraren säger att “denna bilden talar väl för sig själv”.

Du som har dennna kanalen som primär vill naturligtvis helst höra läraren förklara bilden, inte stirra på den.

Har du en stark dominans så kanske du har råkat ut för att dina klasskamrater blir lite irriterade av att du ofta ställer frågor och ibland ber läraren repetera vad han/hon sagt Förklara gärna för kamraterna, men bry dig inte så mycket om det, du håller på att lära dig på ditt sätt, och det är ju din framtid som det handlar om.

Viktigt att tänka på för dig är att du skall kunna lyssna på kunskapen, så spela gärna in de viktigaste bitarna på band och lyssna t.ex. medans du åker till & från skolan eller medans du diskar och städar hemma. Du kanske t o m får spela in lektioner/föreläsningar, men fråga alltid läraren om lov innan du gör detta.

Kinestetiska & taktila kanalerna

Det är svårt att skilja på dessa så vi väljer att klumpa ihop dem. 20% av befolkning hör till denna gruppen och här handlar det om känslor och motorik. Att både själsligen och fysiskt få känna.

Tillhör du denna fruppen så vill du gärna ta i saker och få en känslomässig upplevelse, du lär bäst genom att göra.

Utan tvekan så har denna gruppen det tuffast på teoretiska program.

Viktigt att tänka på för dig är att i fantasin översätta dina nya kunskaper till handling. Fantisera/dagdröm om hur du praktiskt kan tillämpa teorin, men gör det inte under lektion!

Detta test som jag lagt in i form av jpeg filer kan ni skriva ut och använda er på lektionen för att eleverna skall få tänka efter och se vilken stil just dom besitter.

sida 1 sida 2 sida 3 Skanna 2014-4-1 0005-1 Skanna 2014-4-1 0013 Skanna 2014-4-1 0015

Dennas sista PDF är viktig, GLÖM INTE ATT SKRIVA UT DEN. Det är här eleverna kryssar i och får se vilken inlärningsstil de har.  prov1.1

LYCKA TILL!!

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Det dagliga arbetet, Okategoriserade, Quick fix - lektionsplaneringar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam