Doping i samhället

Användningen av dopningsmedel började uppmärksammas som ett samhällsproblem i slutet av åttiotalet. Idag är problemet med användningen utanför idrotten etablerad och preparaten säljs på en växande illegal marknad. Det finns mycket olika sätt att arbeta med detta på idrott och hälsa lektionerna. Har några förslag nedan. Lägger även in pdf filer son ni kan läsa och ta information från.

Denna skrift ger på ett enkelt sätt en grundläggande förståelse kring dopningproblematiken. Skriften vänder sig till både privatpersoner och yrkesverksamma som behöver mer information och kunskap i ämnet.

GDE Error: Requested URL is invalid
GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Syftet med att använda dopningsmedel skiljer sig delvis från syftet att bruka exempelvis narkotika eller alkohol. Dopningsmedel saknar den påtagliga ruseffekt som alkohol och narkotika ger. Därför har kunskaper om olika användarmönster bland brukare av andra psykoaktiva substanser begränsad relevans för dopning.

Huvudsakligen finns tre syften till användning:

-förbättra den idrottsliga prestationen genom bättre styrka, kraft, snabbhet, ökad muskelstorlek och explosivitet

-kosmetiskt syfte för att närma sig ett önskat fysiskt yttre genom framför allt en mer muskulös kropp

-öka förmågan att slåss och skrämmas genom större kroppsvolym, ökad styrka och även ofta aggressivitet.

Det finns också andra skäl för att använda dopningsmedel. En användare har dessutom vanligen olika motiv för sitt bruk, och motiven kan skifta under användningen.

olika filmer kring dopingoch sterioder!

Bigger stronger faster

Oavsett om vi gillar det eller inte, har steroider blivit en del av idrotten. Denna typ av preparat och substanser används av elitidrottare både för muskeltillväxt och som bantningsmetod. I dokumentären Bigger Faster Stronger får vi en inblick i hur det steroider blivit en del av nöjesbranschen och idrotten.

Doping forever

Dansk dokumentär, där han använder sterioder på sin kropp. Som supercise me, fast med anabola. Intressanta reflektioner.

True life on steriods
Den finns i tre delar på youtube.
Tre olika personer som preparat utav olika anledningar.

För att lyfta frågan om problemen med kosttillskott har RF gjort två filmer. Från den nya facebooksidan Svensk Antidoping kan du dela filmerna och uppmana andra att göra detsamma.

Att visa eleverna vilka kosttillskott som är dopingklassade.

IMG_2117.PNG

I Sverige är varje enskild kommun ansvarig för tillsynen av kosttillskott. Det innebär i praktiken att det i vissa kommuner inte alls förekommer kontroll av kosttillskott medan andra gör ganska omfattande insatser. Varje kommun kan endast besluta om saluförbud för produkter i den egna kommunen. Ett tips är att kolla i din egen kommun hur de hanterar försäljningen av kosttillskott.

Har du fler filmer tips idéer. Fyll gärna på!!!

 

 

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Det dagliga arbetet, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam