Pimpelfiske

IMG_2657.JPG

Pimpelfiske

Vi kommer på idrotten nu kommande veckor att prova på pimpelfiske. Innan dess har vi haft genomgångar om isvett. Vilket jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Innan vi även går ut på isen som för tillfället är ganska tunn i Stockholm behövs rätt säkerhetsutrustning.

Utrustning: 20-30 pimpelfiskespön.
Ispikar till eleverna.
Isdubbar
Borr

Lite Marinhistoria i Sverige kring isfiske. Pimpelfiske, något som utförs när isen ligger tjock!

Det är många som gillar pimpelfiske. De går under senhösten och hoppas på temperaturer under nollan så att isarna lägger sig tjocka. Pimpelfiske var tidigare något som gjordes uppe i de norra delarna av vårt land, men numera har blivit som en liten folkkär hobby där alla tar fram sitt lilla korta metspö och beger sig till närmaste lilla sjö, bäck eller tjärn.

Var som helst går det att utöva pimpelfiske, bara det finns fisk på vår, sommar och höst så finns det även fisk på samma ställen på vintern. Det är bara en faktor som står i vägen mellan dig och fisken, och det är en förhoppningsvis tjock och bra is. Det är inget att oroa sig för, då du enkelt med ett bra isborr lätt tar dig igenom de flesta isar, och sedan är det bara att sätta igång och pimpla.

Du får fisk, och en avkopplande stund i naturen

Flera människor än någonsin, går numera ut och pimplar någon gång under vintertiden. Hur kommer sig detta kan vi fråga oss? För den som inte ännu har provat på att pimpla, så är det ändå ganska lätt att beskriva den underbara känsla som tillhör vid pimpelfiske.

Tänk dig en vinterdag, där solen står allena i klarblå himmel. Du har en ledig dag, och går upp på morgonen för att göra dina favoritmackor. Min är den klassiska kokta ägg och Kalles kaviar mackan. Fyller vidare en termos med kaffe. Sedan plockar du ner dessa godsaker tillsammans med dina fiskeredskap i en liten ryggsäck.

En stund senare finner du dig själv sittandes på isen med pimpelspö i vattnet, ätandes på din favoritmacka med en kopp rykande hett kaffe. Bil ljuden från stadens gator är borta. Det är bara du och naturen. Kanske du, och naturen tillsammans med din levnadspartner, ditt barn eller din bästa vän. Kan det bli bättre!?

Källa: lit.se

För att få reda på hur tjock isen är, finns det flera olika sidor som kan hjälpa till. Men Friluftsfrämjandet skulle jag säga är bra eller http://www.isplanket.com

Filmer pimpelfiske.

IMG_2658.JPG

IMG_2660.JPG

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam