Laga mat i naturen

Det finns fortfarande allt för många av oss idrottslärare som drar sig för att ta ut klassen på en lektion som varar i 80-90 min till skogen. Vi är fast i det gamla och det som vi vart utbildade till. Att vi måste ha en hel eller halvdag. Vet att att det skulle vara mer föredömligt med mer sammanhängande tid. Men jag vill tänka åt det andra hållet, flera små lektioner som mynnar ut i en friluftslivsdag eller två. Det är inte fel att vid bra väder ta en promenad, jogg alt något annat, sitta och prata friluftsliv, allemansrätten, tälja på en pinne. Börja i det lilla för att komma igång.

Att laga mat ute hör friluftslivet till. Genom skapande av elstad, lära sig att få igång en eld på ett gammaldagssätt och lyckas ger en känsla av eufori. När elden sprakar är det väldigt trevligt att laga mat över den öppna elden, samtidigt som den ger värme och ett sprakande lugn. Det finns inget mer fängslande än att titta in i en eldslåga och fundera över livet. Vidare går det alldeles utmärkt att laga mat över ett storm kök eller över öppen eld i stor gryta.

Det smakar alltid lika gott att äta sin mat i skog och mark. Är det dessutom lite ruggig väderlek smakar det extra gott med lite varmt inombords. Varm, torr och mätt är en viktig regel att följa för att friluftslivet utförande skall vara lyckad. En måltid i det fria skall präglas av vila och avkoppling. Det är fel att jäkta och stressa. Gör matlagningen till det nöje den egentligen är. På stormköket lagar man i första hand mat som inte kräver någon längre koktid. Soppor, snabbris, pulvermos, snabbmakaroner m m. De roligaste och bästa friluftsrätterna lagar man till över öppen eld. T ex grillning på galler, glödbakning och storkok i gryta.

Ta inte med “tomma” kalorier ut, kakor, karameller o s v. Se till att måltiden ger ny energi och att den är näringsriktig. När man är ute i skog och mark går det åt en hel del energi. Då behöver kroppen nytt bränsle. Titta gärna på kostcirkeln och försök att planera måltiden efter den så du får med lite av varje del.

Försök att under lägerdagarna leva så nära naturen som möjligt. Ta tillfället i akt och låt dina sinnen få del av vad naturen har att bjuda. För barnen kan det vara ett välbehövligt avbrott att åka på vildmarksläger för att möta nya ansikten och intryck. Att leva nära naturen innebär att ställa upp på naturens villkor, inte tvärt om.

ATT ELDA:

Elda i naturen film - din säkerhet

 

 

 

 

 

Download (PDF, 1.51MB)

IMG_2282.PNG

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Det dagliga arbetet, Friluftsliv, GY11, Pedagogik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam