Idrottens könsmönster – varför finns de? Vad handlar de om?

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Idrott i sin vida bemärkelse, fysisk aktivitet som utförs i avsikt att ha roligt, må bra och prestera mera, lockar tusentals utövare, kvinnor såväl som män. Samtidigt präglas idrotten av könsmönster sett till antalet kvinnor och män som utöver olika idrotter. Sedan Eva Olofsson för tjugo år sedan lade fram sin avhandlig Har kvinnorna en sportslig chans utgör sådana könsmönster studieobjekt för flera svenska idrottsforskare. Tanken med denna artikel är att ge en översiktlig bild av hur mönstren ser ut samt att föreslå förklaringar till varför idrotten har de könsmönster den har och vad detta kan tänkas få för konsekvenser.

Av Håkan Larsson GIH

Idrottens könsmönster

 

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i GY11, Okategoriserade, Pedagogik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam