Studieteknik – en powerpoint och info

När du börjar gymnasiet förväntas du ta mer ansvar för dina studier och lära mer under kortare tid. Ämnena blir såklart lite svårare och det blir lite mer att läsa inför varje prov. Det kan ibland vara svårt att veta hur man ska göra för att hinna med allt utan att glömma bort uppgifter, inlämningar och prov. Mycket handlar om att hitta din studieteknik som gör dina studier lättare. Nedan kan du ta del av några tips som kan göra studierna enklare och hjälper dig att hitta just din studieteknik.

När?

Till att börja med bör du tänka efter när du studerar som bäst. Studerar du helst under håltimmen på skolan, precis innan eller efter skolan, under helgen eller kanske senare på kvällarna? Det är inte lönt att du sätter dig och studerar på en tid då du vet att du inte kan plugga som bäst, då går mycket tid till spillo. Känn istället efter när du pluggar som bäst och låt de stunderna vara dina pluggstunder.

Taget från: http://www.riksintag.se/Studieteknik_paa_gymnasiet__d4905.html

I detta moment får du lära dig mer om studieteknik så att du klarar av dina studier ännu bättre. Studieteknik är hur man studerar. Att förbättra sin studieteknik innebär att man lär sig knep för att underlätta studierna, till exempel olika läsförmågor, minnestekniker, planering osv. Målet med en bra studieteknik är i princip två saker:

1. Man är effektiv i sitt studerande: när man pluggar eller är på en lektion/föreläsning är man fokuserad och utnyttjar tiden fullt ut.

2. Man har kontroll och slipper stress: att plugga stenhårt dagen innan ett prov är metod som sällan lönar sig. Genom att ha kontroll över sina studier undviker man detta, utan kan sprida ut uppgifterna över en tid. Genom att ha god framförhållning undviker man stress.

Målet med en bra studieteknik är att lära sig så mycket som möjligt på den nerlagda tiden. Ett exempel på det är att plugga kontinuerligt jämfört med att panikplugga inför ett prov. Totalt sett lär man sig mer på att läsa korta intervall vid upprepade tillfällen jämfört med att läsa allt på en gång.

På webben finns en användbar webbsida där du kan öva på studieteknik – klcka här.

Vill du bli en snabbare läsare – klicka här.

Detta är taget från: http://larare.at/studieteknik/studieteknik_fakta.html

En sida som tar upp flera olika förslag på hjälp: http://allastudier.se/tips-o-fakta/tag/studieteknik

Lärstilar: VAKO är en uppdelning av vilket sinne som vi föredrar att använda när vi lär oss.

V = Visuell är en person som helst bearbetar information med hjälp av synen och bilder

A = Audiatorisk är en person som helst bearbetar information ”ljudligt” genom att höra och prata om det

K = Kinestetisk är en person som helst lär sig genom att göra och upptäcka handgripligen

T = Taktil är en person som använder sig av sina känslor och gärna lever sig in i och vill få en känsla för ämnet/informationen.

O = Oldfaktorisk är en person som använder luften och smaken

De flesta av oss använder en kombination av sinnen då vi lär oss och ju fler sinnen vi använder desto bättre.

Genom att få insikt om vilken lärstil vi har kan vi utnyttja den bättre och kanske lära oss lättare och effektivare.

Powerpoint: 

Download (PPT, 2.79MB)

IMG_2282.PNG

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Allmänt, Det dagliga arbetet, GY11, Pedagogik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam