Lekar av olika slag I – Quick fix

Tåget är femton minuter försenat Kan lekas såväl i gymnastiksal som ute. En deltagare är konduktören och står vid ena kortsidan. Resten ställer sig längs motsatt kortsida. Konduktören står med ryggen mot deltagarna och säger högt: “Tåget är femton minuter försenat – STOPP!”. Så länge konduktören säger sin replik får deltagarna springa mot honom. Men, när konduktören sagt “STOPP!” vänder han sig snabbt om, då måste alla stå blickstilla. Alla som konduktören ser röra på sig minsta lilla säger han namnet på. Då måste denne bege sig tillbaka till startpunkten. Målet är att klara sig ända fram till konduktören och nudda vid honom. Då blir den som lyckas med det ny konduktör!

Cowboys och hästar Två personer får vara Cowboys och resten är hästar. Cowboys har vars en hage längs med kortsidorna av gymnastiksalen och mellan hagarna springer hästarna på prärien. Cowboysarna ska fånga hästar (som i vanlig tagen) och leda dem in till hagen. Det är bara tillåtet att fånga en häst åt gången. När det inte finns fler hästar på prärien räknar varje cowboy hur många som fångats.

Minuten Här gäller det för deltagarna att utan klocka gissa när en minut har gått. Antingen genom att bara räcka upp handen när man tror en minut passerat från en given signal. Eller så får man röra sig fritt och sedan ställa sig på en speciell plats, t.ex i en ring, när man tror minuten gått.

Röda och vita rosen Denna lek som bl.a finns med i Mästerdetektiven Kalle Blomkvist, gjorde vi ofta när jag gick i skolan. Deltagarna delar upp sig i två lag. Ett lag är röda rosen och det andra är vita rosen. Det behövs en sak som ska gömmas, t.ex en fin sten eller något liknande. Ett lag, t.ex vita, får börja med att gömma saken på ett listigt ställe. Alla i laget måste veta precis var den är gömd. Motståndarlaget, röda rosen, står samlat någonstans utom synhåll och väntar medans saken blir gömd. När vita laget är klara ropar de på röda laget som nu ska hitta saken. För att kunna hitta den lättare kan de fånga en medlem i vita laget. När de fångat någon måste denna personen ge en ledtråd till var saken är gömd. När röda laget fått en ledtråd måste de släppa fången fri. När röda rosen lyckas hitta saken är det deras tur att gömma och bli jagade.

Ni finner det hos KGMAB

Ni finner det hos KGMAB

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Quick fix - lektionsplaneringar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam