HLR och L-ABC – GY11

Det känns att skolan har kört några veckor nu. De ny klasserna börjar ta form. Vi har redan haft 5-6 lektioner med våra klasser. Vi har ett förslag på upplägg som skulle kunna vara användbart. Vi har de centrala innehållen i kursen från grundskolan som är;

Olika simsätt i mag- och ryggläge

Första hjälpen och hjärt- och lungräddning.

Badvett och säkerhet vid vatten vintertid. Hantering av nödsituationer i och vid vatten med alternativa hjälpredskap, enligt principen för förlängda armen.

 

Det ger oss bra riktlinjer på vad nästa steg hos oss kan vara. Gymnasiets centrala innehåll är;

Säkerhet i samband med fysiska aktiviteter och friluftsliv.

Åtgärder vid skador och nödsituationer, till exempel livräddande aktiviteter vid blödning och drunkningstillbud.

Med grundskolans grund så bör vi ta det ett steg till. Givetvis skall vi bedöma Hjärt- och lungräddningen igen, det har vi betygskriterier för. Men nästa steg kan då också vara L-ABC. Givetvis kan vi använda oss av några av de bokstäverna i L-ABC. Hur kan vi mäta emot det? Det går kanske att ha diverse case ute i skogen. Då får vi med friluftslivaktiviteterna. Gå igenom blödning, frakturer, stukade fötter etc, för att sedan ha ett case scenario i skog. Går inte det, gör det i anslutning till något annat.

Vidare i simhallen eller om ni kör det direkt i anslutning till skolstart, varför inte i sjön som ni har i närheten. Blir lite mer verklighetsbaserat än att utföra det i simhall, alternativ göra både och för att få progressionen. I simhallen/sjön tycker jag att de skall lära sig att simma ut med livboj, rädda den nödställde, simma tillbaka och ta upp personen på land. För att sedan utföra Hjärt- och lungräddning.

Det finns lite lektionsförslag på hemsidan, HLR och L-ABC där det finns filmförslag och föreläsningsförslag. Ni måste bli meddlem på sidan för att kunna ta det av det innehållet.

 

Du hittar det hos KGMAB

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam