Isvak

Bada Isvak

På idrott och hälsa kursen så vill ämnet genom undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper i att hantera säkerhet och nödsituationer vid fysiska aktiviteter. Då vi befinner oss i Sverige med mycket sjöar och vatten runt omkring oss samt att en större del av vår årstid är i kallare i tider. Människan har i många hundra år under vintertid färdats över sjöar för att kunna ta sig snabbare framåt. Olyckor händer hela tiden även nu i vår tid. I år har flera gått igenom is med olyckliga resultat. Det är en bra att veta samt förstå vad som händer i kroppen vid en akut situation som denna. Vidare även förstå hur du som individ reagerar för att inte få panik. Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar sin kroppsliga förmåga samt förmåga att planera, genomföra och värdera olika rörelseaktiviteter som allsidigt främjar den kroppsliga förmågan. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar intresse för olika rörelseaktiviteter, utemiljöer och naturen som en källa till välbefinnande.

Mål:

  1. Förmåga att planera och genomföra fysiska aktiviteter som befäster och vidareutvecklar kroppslig förmåga och hälsa.
  2. Förmåga att genomföra och anpassa utevistelser utifrån olika förhållanden och miljöer.
  3. Kunskaper om betydelsen av fysiska aktiviteter och naturupplevelser för kroppslig förmåga och hälsa.
  4. Förmåga att hantera säkerhet och nödsituationer i samband med fysiska aktiviteter.
  5. Kunskaper om kulturella och sociala aspekter på fysiska aktiviteter och naturupplevelser.

 

Centrala innehåll:

  • Den fysiska aktivitetens och livsstilens betydelse för kroppslig förmåga och hälsa.
  • Friluftsaktiviteter som utvecklar en allsidig kroppslig förmåga.
  • Utemiljöer och naturen som arena för rörelseaktiviteter och rekreation.
  • Metoder och redskap för friluftsliv.
  • Säkerhet i samband med fysiska aktiviteter och friluftsliv.
  • Åtgärder vid skador och nödsituationer, till exempel livräddande aktiviteter vid blödning och drunkningstillbud.Kunskapsr

 

 

 

 

 

 

Issäkerhet

Säkerhetsutrustning
Den viktigaste säkerhetsutrustningen är färdkamrater. Åk aldrig ensam!

Det är inte farligt att hamna i en vak. Det farliga är att inte kunna ta sig upp! Därför är isdubbar obligatorisk utrustning vid all skridskoåkning på naturis.

Isdubbarnas placering under färd:
Högt upp under hakan så att de lätt kan nås om man hamnar i vattnet. Denna placering förhindrar att man vid fall skadas av isdubbarna.

Visselpipan kan vara bra att ha för att påkalla uppmärksamhet.

Ispiken är skridskoåkarens känselspröt. Med den kontrolleras isens bärighet. Den är också ett viktigt hjälpmedel och stöd när det gäller att ta sig över svagare ispassager, råkar och dylikt.

Livlinor är ett måste för en grupp skridskoåkare att ha med sig. Linan bör sitta stadigt fäst vid ryggsäckens midjerem och vara lättåtkomlig för att snabbt kastas ut till en nödställd.

Ryggsäcken utgör en bra flythjälp. Den ska vara lågt placerad och ha midjerem och gärna också grenrem. Säcken ska innehålla vattentätt packade extrakläder

Skydd  Handledskydd och armbågsskydd ger liksom hjälmen ett gott skydd mot vanliga fallskador. Ryggsäcken skyddar dig från att slå ryggen eller bakhuvudet i isen om du faller bakåt. Vantar eller handskar förhindrar skär- och sårskador på händerna.

Klädsel
Det bästa är att klä sig efter flerskiktsprincipen. Närmast kroppen ett superunderställ eller brynja. De tillåter ventilation och gör att du känner sig torr. Därefter en skjorta eller tröja i bomull, som absorberar en del av kroppsfuktigheten och sedan en varm tröja av ylle eller konstfiber och vindtäta byxor och höftlång vindjacka. På händerna tumvantar med vindtätt överdrag, på huvudet lämplig mössa med öronskydd. Kraftiga yllestrumpor är skönt, helst över knä. Varma rastplagg är viktiga att medföra. Extrakläderna förvaras i täta, slutna plastpåsar.

IMG_2282.PNG

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Friluftsliv. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam