Ny E-tidskrift, idrottsforskaren – för idrottslärare!

Redaktören har ordet 

Nu är det dags för årets första IDROTTSFORSKARE i brytningen mellan vinter och vår. Här i Lund står snödroppar, krokus och den vackra, blåa balkansippan i full blom. Samtidigt har Allsvenskan i fotboll startat med bl.a. en vinst för MFF mot min gamle student (från Idrottspeddan i Halmstad 1984-86) Janne Anderssons Norrköping. Just starten på allsvenskan är som vanligt ett tydligt vårtecken!

Inför 2016 har vi i syfte att få fler bidrag från det Idrottsvetenskapliga fältet utnämnt en temaredaktör för varje nummer. Först ut är SVEBIs Håkan Larsson, GIH, som totalt samlat ihop åtta artiklar kring temat: “Undervisning i idrott och hälsa”. Det är en smakfull blandning av Håkans två egna artiklar plus två intervjuer med Anna Tidén (nybliven doktor) och Michael Rassmucén (lärare och bloggare) samt artiklar av Heléne Bergentoft, Magnus Brolin, Sabina Vesterlund, Gunnar Teng – allt kring utgåvans tema. Nästa tema handlar om “Föreningsidrott” med SVEBIs Susanne Linnér och Inger Eliasson som ansvariga – med deadline den 15/9 och utgivning den 1/10 (se även vår hemsida www.svebi.se).

Vi har också uppmärksammat nya avhandlingar bl.a. genom intervjuer. Inger Eliasson har i detta nummer intervjuat nydisputerade Sven Johan Gustav Olsson om avhandlingen kring idrott och hälsa och avhandlingsprocessen. Stort grattis! När vi talar nya avhandlingar vill vi i SVEBI även gratulera Linn Håman till doktorsgraden – genom avhandlingen “Extrem jakt på hälsa – en explorativ studie om ortorexia nervosa” . Avhandlingen lades fram den 5/2 med Karin Redelius, GIH, som opponent. Flera välkända SVEBI – personer har fungerar som handledare som Eva-Carin Lindgren och vår förre ordförande Göran Patriksson. Vi vill också gratulera Anna Tidén, som disputerade den 11/3 med avhandlingen “Bedömningar av ungas rörelseförmåga. En idrottsvetenskaplig problematisering och validering” (se även Håkans intervju med Anna).

Det nya greppet med temanummer innebär inte att inte annat intressant material kan komma med. Så ock i detta nummer.

Vid sidan av det inledande temat finns två recensioner av undertecknad ( en om gymnastiklegendaren mm Bertil Uggla och en kring kvinnors idrottande i Afrika), en intressant artikel av vår ordförande “Lollo”. En personlig reflektion kring bestående idrottsminnen/idrottshjältar nedräknat från nr 10 till nr 6. finns också med. Skribent är Jim Öberg, tidigare sportchef för tennisklubben ATL i Lund och dessutom föreläsare vid vår SVEBI-konferens i Halmstad för drygt tjugo år sedan. I nästa Idrottsforskare kommer han att

redovisa sina mest minnesvärda ögonblick (nr 5 – 1). Idrottsekonomen Björn Anders Larsson, känd från tidigare nummer av Idrottsforskaren, har också med ett inlägg om idrottens betydelse för kommunernas verksamhet. Intresserade skrivare kring idrottens vida fält är välkomna att kontakta mej – anders.svebi@gmail.com .

Jag vill också flagga för vår kommande konferens i Örebro – den 16 – 17 november 2016. Programmet är under utformning och kan ses inom drygt sex veckor på Örebro universitets hemsida och på vår egen hemsida. Det lovar redan nu att bli en mycket intressant konferens.

Sen vill jag påminna om den oföränderligt låga medlemsavgiften – 50 kronor för studenter och pensionärer, 150 kronor för övriga samt 300 kronor för organisationer/bibliotek. Vårt plusgirokonto är det vanliga – 25 18 21 – 5. Glöm inte notera adress, telefonnummer och e-postadress! Se även vår hemsida www.svebi.se!

Hela tidningen nedanför!

Download (PDF, Unknown)

 

IMG_2282.PNG

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Allmänt, Betyg och bedömning, Det dagliga arbetet, GY11, Pedagogik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam