Orientering- olika sätt att bedriva det.

jag kommer framöver att ha lite orientering med eleverna nu som en mjukstart. 🙂

Det finns otaligt många olika sätt att bedriva orientering och i vårt avlånga land har vi idrottslärare som har flera olika sätt att bedriva det nämnda. På Facebooksidan idrottslärare som är en sluten grupp, finns det otaligt många olika sätt att bedriva orientering på. Jag skrev lite om det förra året också, men håller på att uppdatera mig lite vad gäller orienteringen. Förra årets inlägg och ett äldre finns nedan:

Lekar, spel och övningar – Orientering

Ta ut väderstrecken för orientering – lite annorlunda sätt

Nya inslag inom orienteringen är Go Pokemon som några har tänkt att bedriva på framförallt grundskolan, funkar givetvis på gymnasiet också. Nedanstående är taget från http://www.orientering.se/

Stolpjakten: Enkelt att komma igång. Kan utövas i ditt eget tempo och när det passar dig. Ger ständigt nya upplevelser i vackra och trevliga miljöer. Du når nya mål hela tiden som bekräftar din framgång. Och du delar aktiviteten med många andra. Vi kallar det helt enkelt för Stolpjakten. En målmedveten träningsform med karta till hands. Stolpjakten finns på ett flertal platser i Sverige och Norge. Länk:http://www.orientering.se/stolpjakten/

NATURPASSET: Naturpasset är Svensk Orienterings gemensamma friskvårdssatsning som finns på över 400 platser runt om i Sverige. Områdena är utvalda för att ge dig en fin naturupplevelse och genom att det finns olika svåra kontroller ger det en bra utmaning för alla. Kontrollerna sitter vanligtvis ute från april till och med oktober och du kan besöka dem när som helst och hur som helst, till gå, springa och till och med cykla till en del. Förutom rolig hjärnaktivitet får du frisk luft och motion, vilket bidrar till bättre hälsa och ökat välbefinnande. Du behöver inga förkunskapskrav utan det enda som krävs är lite tid, nyfikenhet och vilja. Länk: http://www.orientering.se/naturpass/

Via hitta orientering kan du söka efter alla de 400 naturpass som finns utspridda över hela Sverige. Skriv naturpass i sökrutan så kan du sedan välja vilket som passar dig bäst.  Nyheter, mer information och registrering hittar du via naturpassomraden.orientering.se/

MTB-O el. Cykel: Kartan  liknar den som används i vanlig orientering. Den största skillnaden är hur stigar och vägar redovisas. Vägen och stigens åkbarhet redovisas där man enkelt sagt kan säga att ju längre strecken på kartan är, desto snabbare går stigen att cykla. Det kräver givetvis mycket mer av elever, skolan och skydd. Kanske inte det alla gör. Men möjligheten finns.

SKID-Orientering: Orientering med skidor där man har ett stort nät av skidspår med olika spårkvalitet. Relativt enkel orientering men farten, olika spårkvalitet och att man ska åka skidor samtidigt gör det utmanande och intensivt. Det kräver givetvis mycket mer av elever, skolan och framförallt SNÖ. 🙂

Lycka till!

Du hittar det hos KGMAB

Du hittar det hos KGMAB

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Det dagliga arbetet, Friluftsliv, GY11, Pedagogik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam