En hälsouppgift – quick fix

Syfte

Huvudsyftet med uppgiften är att du skall träna på att sätta upp konkreta mål vilket skall bidra till bättre hälsa, som du under sex veckors tid arbetar för att försöka att uppnå. Förstår att det är svårt att uppnå vissa mål på den korta tiden, men kanske ger det dig en liten spark i baken till att fortsätta.  Genom en kontinuerlig kartläggning kring varje enskilt framsteg närmare ditt/dina mål reflekterar och diskuterar du kring möjliga samband och utvecklingsmöjligheter hos dig själv, din hälsa och livskvalitet som sedan sammanställs i en avslutande analys och slutsatser. Arbeta med de mentala övningarna vi gått igenom på idrotts lektionerna.

 UppgiftenDu skall planera en 6-veckorsperiod där du för dagbok över din utveckling mot ditt/dina individuella hälsomål såväl mentalt, psykiskt som fysiskt. Dagboken använder du som ett verktyg som du sedan ska använda i din analys och den delen av ditt arbete som examineras. Utgå från samtliga faktorer, fysiska, psykiska/mentala och sociala  och ha dem som grund i dina dagboksanteckningar.  Ditt uppsatta hälsomål är individuellt. I ditt upplägg ska såväl fysiska som psykiska/mentala och sociala strategier finnas med som utgångspunkter.

Sol ger energi

Planering

Besvara nedanstående frågor som stöd i din planering.

  • Vad är ditt huvudsakliga mål ?

Var så tydlig som möjligt men undvik specifika värden. Sätt ett realistiskt mål. Ett mål som du kommer att kunna nå inom de 6-veckorna eller att dessa 6 veckorna är ett delmål som kommer att sträcka sig längre.

  • Hur ser dina förutsättningar ut inför att uppnå målet/målen?

Se över dina möjligheter att nå målet. Här är det viktigt att tänka på att målet måste vara realistiskt och du måste kontrollera om det ens är möjligt att nå inom 6 veckor eller den tidsram som du sätter upp. (om målet ter sig att sträcka sig längre än 6 veckor)

  • Vilka aktiviteter ska du ägna dig åt?

Tänk över vilken/vilka aktiviteter/strategier du behöver göra/utveckla för att kunna nå målet. Tänk på syftet vid val av övningar/aktiviteter/strategier. Syftet ska vara tydligt kopplat mot ditt huvudsakliga hälsomål. Utgå från samtliga faktorer, fysiska, psykiska/mentala och sociala  och ha dem som grund i dina dagboksanteckningar.

  • Hur skall du variera ditt handlingsmönster i planeringen?

När man gör ett upplägg för att nå specifika mål kan det ibland kännas trist och tråkigt om innehållet ser likadant ut varje vecka. Tänk över hur ditt planeringsupplägg kan varieras för att du ska kunna ha bibehållen motivation under hela perioden?

  • Hur ska du gå till väga för att uppnå målet?

Vad krävs av dig själv som person och dina medmänniskor (stöd från familj, vänner osv.) för att du ska kunna uppnå målet.

  • Fundera över eventuella hinder som kan dyka upp och omformulera dem till utmaningar genom att utveckla tänkbara strategier för hur du ska handskas med dem.

Genom att förbereda sig på eventuella hinder i förväg kan det vara lättare att handskas med dem när de väl uppstår.

 

Du hittar det hos KGMAB

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Det dagliga arbetet, GY11, Quick fix - lektionsplaneringar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam