Lärarlegitimation

Kompetenskrav för framtida lärare fastslagna

Skolverket har beslutat om vilken kompetens nyutbildade lärare och förskollärare ska ha för att få lärarlegitimation. Föreskrifterna som offentliggörs idag anger vilka förmågor lärare ska uppvisa under den ettåriga introduktionsperiod som nyutbildade måste genomgå.

Kompetensprofilen för lärare handlar bland annat om förmågan att undervisa, att ha ämneskunskaper, att kunna utöva ledarskap, att kunna utvärdera och ha kunskap om lagar och regler som styr skolan. Kompetensprofilen utgår från kraven i lärarutbildningen samt forskning och beprövad erfarenhet från Sverige och andra länder.

Det som står ovan tycker jag verkar vettigt. Att vi verkligen höjer kvalitén på våra framtida kollegor. Skulle behövas något för oss som håller på nu också, vi vet, utan att smussla, vi har väldigt många o-kompetenta kollegor som undervisar i skolan idag. Min undran är om det verkligen kommer att bli så på riktigt. Det är som bekant två skilda ting, att prata och sedan att handla/utöva. Finns många fina texter på många skolor, men lever de upp till det?

Charlotte Wieslander på Skolverket säger; ” – Man måste kunna visa både kunskaper och engagemang. En utvecklad kommunikativ förmåga är oumbärlig i lärarens och förskollärarens yrkeskompetens, säger.

Tydliga kompetenskrav för bättre kvalitet”

Vidare: ”– Det är viktigt att tydliggöra vilken kompetens framtida lärare och förskollärare ska ha. Kompetenskraven ska bidra till högre kvalitet och att skolan blir mer likvärdig i hela landet, säger Charlotte Wieslander på Skolverket. ”

Vidare finns det en kompetensprofil som skolverket med samarbetsinstanser tagit fram. De har tagit fram 23 punkter med utvecklande texter på vilka kunskaper och kompeternser som krävs för att undervisa på diverse olika nivåer. (Borde finnas för universiteten ocksåJ)

Det kommer att finnas en obligatorisk introduktionsperiod som ligger direkt i anslutning till avslutad lärarutbildning. Där den ny examinerade läraren kommer att ha ett år på sig att visa på kompentens utifrån givna punkter. Läs mer om dem här: http://www.skolverket.se/content/1/c6/02/50/80/SKOLFS%20Introduktionsperiod%20och%20kompetensprofiler%20110512.pdf

Tanken med det första året, då du går med en som är ”mentor/coach”. Denne skall hjälpa och vägleda den ny examinerade till att utvecklas och bli en bättre pedagog. Jag tycker personligen att det är en jätte bra idé. Dock så skulle jag vilja att den nyexaminerade hade fler än en mentor/coach. Eftersom att vi är olika som pedagoger och människor. Det skulle kunna vara så att jag inte tycker att någon är kompetent som lärare, men som tre andra tycker är. Ja, ni förstår. En annan följdfråga är; kommer jag som coach/mentor för den nyexaminerade få en utbildning? Det skall väl inte bara vara sunt förnuft som gäller. Vi pratar ändock om en människas framtida val av yrke.

Den som redan har en lärarexamen eller förskollärarexamen och har arbetat ett år kan ansöka elektroniskt om legitimation hos Skolverket från den 1 augusti 2011. Den som blir klar med sin utbildning efter den 1 juli 2011 kan ansöka om legitimation först efter introduktionsperioden. Det kommer att finnas två typer av legitimation: lärarlegitimation och förskollärarlegitimation. Av legitimationen kommer att framgå vilken behörighet läraren respektive förskolläraren har, det vill säga i vilken skolform, i vilka ämnen, i vilka årskurser (i grundskolan) den legitimerade läraren eller förskolläraren får undervisa. Efter den 1 juli 2015 får endast legitimerade lärare sätta betyg och ansvara för undervisning.

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam