Ergonomi & funderingar till GY11

En tanke på hur ergonomin skulle kunnas användas alternativt arbetas på i GY11 är att försöka koppla ihop det med flera olika centrala innehåll samt betygskritererier. Ett exempel skulle kunna vara att koppla ihop det med Hjärt- och lungräddning. Hur de skall arbeta med armarna vid hjärt- kompressioner samt hur det på bästa sätt lägger en person i stabilt sidoläge.

Vidare finns det andra sätt att koppla in ergonomin, som bekant går det som vanligt att koppla ihop ergonomin med arbetsplatser. En intressant aspekt är att försöka få in det i träningen och den funktionella träningen. Vidare för samt nackdelar med att ha bra skor vid mycket löpning alternativ olika underlag att springa på. Varför uppstår diverse skador vid mycket löpning på asfalt.

Som vi vet är Ergonomi ett stort begrepp som behandlar många områden med avseende på människans arbetsmiljö. Men jag hävdar även att ergonomin är viktig i andra aspekter.

Nationalencyklopedins definition av ergonomi:

“Ergonomi (av grek. e ́rgon ‘arbete’ och –nomi ́a ‘-kunskap’, ‘-vetenskap’, ytterst till ne ́mα ‘ordna’) läran om människan i arbete; samspelet mellan människan och arbetsredskapet.”

”Läran om anpassning av arbetet och miljön till människans behov och förutsättningar, samt läran om att använda våra kroppar på rätt sätt för att förhindra skador.”

Hultgren (1995) skriver att det egentliga genombrottet för ergonomi kom under krigsåren på 1940-talet då man främst i England började ägna större uppmärksamhet på psykologiska och fysiologiska faktorer vid framtagandet av nya militär fordon.

Wiking (1999) skriver att genom att ha goda kunskaper om hur kroppen bör arbeta samt ha god fysisk kapacitet så kan man förebygga överbelastningar relaterade till arbetssituationer.

Enligt Hultgren (1995) kan en god arbetsanpassning uppnås på två sätt: 1. Genom att anpassa arbetet till människan. Detta genom att anpassa arbetsplatsen för den som ska använda den. 2. Genom att anpassa människan till arbetet. Detta genom bland annat utbildning och vägledning.

Många av eleverna förstår inte vad ergonomin är. Skall försöka ta fram en bra uppgift om ergonomin kopplat till GY11.

Ni hittar det hos KGMAB

 

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i GY11. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam