Vårt uppdrag!

Nu har jag rättat runt 200 olika inlämningar på min skolan. Jag har just nu 7 klasser som jag undervisar i. Det är 30-33 elever i varje klass, så jag har över 200 elever. Det är den verkliga sanningen, vi har så många elever. Några kanske har fler elever, andra mindre. Den nya reformen är välkomnande i mina ögon, även om mycket skulle kunna tänkas om. Min känsla är att vi ändå har blivit inkastade i det, förberedelserna från vår skolminister Jan är enligt min mening för dåliga. Det har ändock varit så att redan GY07 så skulle det ske en förändring, men den skrotades, sen tog det 4:a år innan det sattes i verket på riktigt. Men, många lärare är för vilsna i vårt samhälle, hur skall vi göra allt detta som vi som institution är ålagda att göra?

I detta skall vi som lärare göra så mycket med så lite, förstår att vår lön måste upp. Vad är det då vi skall göra som skola? Vi skall ha en undervisning som har betoningen på entreprenörskap. Den skall vara stark förankrat och ska genomsyra hela gymnasie­ skolan. Vidare skall vi på gymnasiet lära eleverna vägen in i vuxenvärlden-vi skall fostra dem. Samtidigt som de skall få 10 chanser för att skriva ett prov. Det skall göras utredning på utredning, chans på chans för att klara kurserna. Kom försent till en arbetsintervju? Får du två, tre alternativt fyra chanser på jobbet? (Dålig metafor, vet, trött nu) Gymnasieskolans uppdrag att förbereda samtliga elever för ett aktivt samhällsliv och personlig utveckling gäller även i fortsättningen för samtliga utbildningar i gymnasieskolan. Examensmålen ska ligga till grund för planeringen av utbildningen och undervisningen från elevens första dag på programmet. Examensmålen ska styra utbildningen och gymnasiearbetets utformning och innehåll. Det gör dom inte på många skolor. Ja, det får ta sin tid, men eleverna blir lidande. Finns många nackdelar med det.

Vidare förstår jag inte det här med utbildning i de nya betygskriterierna. Jag sitter och grubblar mycket på dessa och hur de kan mätas på ett kvalitativt sätt. För att vara första omgången, är jag nöjd. Men kan inte låta bli att se hur många olika tolkningar det finns på bara min skola. Varför ser inte regeringen och skolverket att vi har mer kött på benen? Samtidigt som skolverket svär sig förbannande på oss lärare som skickar en massa frågor hela tiden och känner sig säkert under bemannade.

Kort och gott: Skolan skall göra allt för våra elever, ni kan fylla på listan och göra den hur lång som helst. Vi skall göra det till en liten peng. Det förväntas att vi skall klara det. Vi skall vara supermänniskor. Jag vädjar till våra universitet, anpassa utbildningen så att vi blir bättre förberedda.

Ni hittar det hos KGMAB

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vårt uppdrag!

  1. Lärare skriver:

    Kan bara instämma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam