Friluftslivlektion – skapa eld

Att titta in i en eld kan vara hypnotiskt för oss alla. Framförallt om det är en lägereld på kvällstid. Att bara sitta hemma och titta in i en kamin är inte fel det heller. (för er som har en) Att kunna skapa en eld på ett mer traditionellt sätt kan vara en utmaning och går att arbeta med under lektionen. Givetvis är det svårt på många sätt beroende på vart vi befinner oss i vårt avlånga land.

En av de största upptäckterna människan har gjort är att göra upp eld. Ingen vet dock för hur länge sedan den första elden gjordes upp av människan.

Nu har ett forskarteam upptäckt den tidigaste bevisade tidpunkten för eld gjord av människan. Vid platserna FxJjzoE och FxJj50 [sic] i Koobi Foora återfinns gamla bevis av eld upprättad av människoarten Homo erectus, daterade till cirka 1,5 miljoner år före nutid. Värmebehandling av denna typ av lera har visat sig kräva temperaturer i området 200–400 °C.[2] Av denna anledning menar antropologer att Homo erectusvar den första art av människa som lärde sig kontrollera eld. (wikipedia)

Lite frågor att ställa till eleverna.

– Hur gammal är egentligen elden?
– Hur kom den till människorna innan de själva hade lärt sig att göra upp eld?
– Hur gjorde man eld innan tändstickorna fanns?
– Vilka saker blev bättre när människan kunde kontrollera elden?

 

Download (PDF, 2.64MB)

 

IMG_2282.PNG

Gilla/Dela med dig!

Share to Facebook
Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Det här inlägget postades i Det dagliga arbetet, Friluftsliv, GY11, Pedagogik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam